Verpakkingen
Impact Tool

Bereken de milieu-impact van uw verpakkingen met PackIT

De milieu-impact die verpakkingen veroorzaken is een veel besproken thema. Maar wat is nu daadwerkelijk de milieu-impact van de verpakkingen waarmee u werkt? Wij helpen u graag om daar antwoord op te geven. Footprintberekening geeft duurzaamheid namelijk een getal. Hiervoor hebben wij speciaal de online rekentool PackIT ontwikkeld waarmee u zelf de footprint van de verschillende verpakkingen kan berekenen.

Inzicht in de footprint gaat u helpen om bewuste inkoopkeuzes te maken en om verduurzaming van leveranciers te stimuleren. Daarbij bent u voorbereid op toekomstige vragen van diverse stakeholders, zoals klanten, overheid en investeerders.

Het gebruik

PackIT is opgedeeld in 3 hoofdonderdelen:

1. Locatieverbruik

Hier berekent u de impact van uw locatie door de verbruiksgegevens van uw magazijn te verzamelen, zoals energie, water, warmte en afvalproductie.

2. Materialen

Berekent de impact die gepaard gaat met de productie van de producten die u bij uw leveranciers koopt en het transport van hun locatie naar uw locatie.

3. Producten

Vervolgens kunt u de producten gaan samenstellen. Hierin komen locatie en materialen samen en wordt de distributiemethode toegevoegd.

Leveranciersportaal

In het Leveranciersportaal van PackIT kunnen uw leveranciers gemakkelijk zelf hun producten en transportimpact berekenen.

U kunt uw leveranciers via het leveranciersportaal de gegevens van de ingekochte materialen laten invullen. De tool berekent dan automatisch de impact van het product. Als alternatief is het altijd nog mogelijk om zelf handmatig de footprint te berekenen, door het verbruik, de processen en materialen zelf in te vullen gebaseerd op eigen onderzoek of aangeleverde gegevens buiten het leveranciersportaal om. Indien de leverancier zijn footprint al heeft berekend, kan deze ook aangeleverd en ingevuld worden.

Onze tool is gericht op verpakkingsbedrijven met grote aantallen leveranciers en producten

Eigenschappen en mogelijkheden van PackIT

Op unieke en eenvoudige wijze biedt PackIT uitgebreid inzicht in de milieu-impact van verpakkingen. Er worden 16 impactcategorieën berekend zoals dat gebruikelijk is voor op PEF gebaseerde footprintberekeningen. Dit draagt er aan bij dat de berekeningen aangesloten kunnen worden op de product footprintberekening van tuinbouwproducten. De footprint tool is ontwikkeld voor bedrijven met grote hoeveelheden verschillende verpakkingen en leveranciers. ​

De resultaten van de berekeningen worden weergegeven in overzichtelijke dashboards en grafieken. De locaties en producten kunnen onderling met elkaar vergeleken worden. Per product kan er een ‘footprint verklaring’ gegenereerd worden met een overzicht van de impact per impactcategorie.

Gebruiksvriendelijkheid en data privacy zijn de belangrijkste prioriteiten van PackIT. Daarom wordt de tool continu geoptimaliseerd aan de hand van gebruikerservaring en eigen inzichten. Voor de veiligheid kan er gebruik worden gemaakt van twee factor authentificatie (2FA).

Zoals gezegd is PackIT gebruiksvriendelijk ingericht, waardoor u na de basis uitleg al snel zelf aan de slag kunt. Maar u staat er niet alleen voor. Onze deskundige LCA-specialisten kunnen u begeleiden bij het gebruik en de interpretatie van de berekeningen. De hoeveelheid ondersteuning kunt u zelf bepalen.

Als u de resultaten wilt gebruiken voor communicatie doeleinden of bespreken met stakeholders, dan is een infosheet een goed hulp middel. Deze geeft de resultaten op een visuele en verhelderende manier weer. Wij kunnen voor u zo’n document opstellen indien gewenst.

Meer informatie of een offerte ontvangen?

Bent u geïnteresseerd in de milieu-impact van de verpakkingen die u inkoopt? Met PackIT berekent u het gemakkelijk zelf. Neem gerust contact met ons op als u meer informatie of een offerte wilt onvangen.