Veelgestelde vragen

Footprint berekeningen

Een footprintberekening biedt tastbare voordelen voor uw organisatie. Allereerst stelt het u in staat om kosten te verminderen en een efficiëntieslag te maken. Daarnaast biedt een duidelijk inzicht in uw footprint de mogelijkheid om uw bedrijf te positioneren als een duurzame speler op de markt, waardoor u niet alleen aan de huidige, maar ook aan toekomstige klanten laat zien dat u zich inzet voor duurzaamheid in de maakindustrie. In dit artikel leest u meer over de redenen om uw bedrijfsfootprint te berekenen.

Een footprintberekening geeft u inzicht welke bedrijfsactiviteiten de grootste impact op het milieu hebben. Misschien blijkt uit de berekening dat uitstoot door energieverbruik hoog ligt, dus is het een overweging om gebruik te maken van zonnepanelen. Door deze ‘hotspots’ aan te pakken en jaarlijks de berekening te herhalen, kan goed worden nagegaan hoe goed de duurzaamheidsinspanningen werken. Dit scheelt niet alleen CO2-uitstoot, maar uiteindelijk ook voor de rekening. Een footprintberekening maakt het tevens gemakkelijk om scenario berekeningen te doen voor een duurzame investering. Hiermee krijgt u direct inzicht wat voor impact een bepaalde investering heeft op de footprint. Het brengt u op weg in het behalen van duurzaamheidsdoelen.

Het Greenhouse Gas Protocol is wereldwijd het meest gebruikte protocol om de uitstoot van broeikasgassen te berekenen. Het spreekt over een drietal scopes met directe en indirecte emissies die door een hele organisatie worden gegenereerd. Daarnaast zijn er internationale ISO-normen waarmee bedrijven aantonen dat zij zich aan de eisen van internationale wet- en regelgeving voldoen. Bij het uitvoeren van een LCA maken wij doorgaans gebruik van ISO 14040 en ISO 14044, waarin de beginselen en het kader van levenscyclusanalyses worden beschreven.

Het proces rond dataverzameling voor een footprintberekening kan veel tijd in beslag nemen. Het is van belang om vooraf in kaart te brengen welke data nodig is, en hoe u de gegevens efficiënt kunt verzamelen. Zo bespaart u tijd, kosten en weet u zeker dat de gegevens in uw footprint juist zijn. Dan kunt u zich weer bezig houden met het nemen van de juiste beslissingen om duurzaamheidsdoelen te halen. We schreven een whitepaper over dataverzameling voor een footprintberekening. Schrijf u via deze pagina in voor de nieuwsbrief en u ontvangt de whitepaper meteen.

Absoluut, we begrijpen het belang van interne betrokkenheid. Wij bieden op maat gemaakte trainingen bij u op locatie om u en uw collega’s te ondersteunen in het uitvoeren van de footprintberekening. Ook na het berekenen van de footprint nemen we u uitgebreid mee in de resultaten van de analyse. Zo leert u de uitkomsten begrijpen, zodat u zelf aan de slag kunt met het reduceren van uw footprint. Natuurlijk staan onze experts altijd voor u klaar, zodat we u kunnen blijven ondersteunen.  

Onze consultancydiensten zijn op maat gemaakt om aan de specifieke behoeften van uw bedrijf te voldoen. We begrijpen dat kosten een belangrijke overweging zijn, en we komen graag persoonlijk met u in contact om de wensen en kaders van uw project te begrijpen. Hierdoor kunnen we een gedetailleerde offerte opstellen die past bij uw budget en doelstellingen. 

Uit de footprintberekening blijkt waar de hotspots in uw bedrijfsvoering liggen. Of het nu gaat om afvalvermindering, het kiezen voor duurzame alternatieven of verlaging van energieverbruik: wij brengen u in contact met de meest innovatieve bedrijven van hun soort om de footprint naar beneden te brengen. De tijdsduur varieert dus afhankelijk van de omvang van het project. 

Footprint tools

Wij bieden verschillende kant-en-klare online footprint tools. Denk aan de Flori Footprint Tool voor footprintberekeningen in de gehele sierteeltketen en Footprint4All voor toegankelijke bedrijfsfootprints. Om aan uw specifieke wensen te voldoen ontwikkelen wij ook gebruiksvriendelijke tools op maat. Hier komen alle relevante gegevens samen en houdt u overzicht en inzicht in de footprint van uw activiteiten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden naar aanleiding van uw specifieke behoefte.

Als u interesse heeft in één van onze footprint tools is het mogelijk om een (online) demo te krijgen. Zo kunnen we u uitleggen hoe de tool precies werkt en heeft u tijd om vragen te stellen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Duurzaamheid: initiatieven en standaarden

In de maakindustrie is het verminderen van de ecologische en sociale impact niet alleen een morele verplichting, maar ook een kans om efficiënter te opereren, kosten te besparen en te voldoen aan de verwachtingen van klanten en stakeholders. Om de ecologische en sociale impact te verminderen, moet een bedrijf gerichte stappen ondernemen en een duurzaamheidsstrategie implementeren. Bekijk in dit artikel de stappen voor een duurzame bedrijfstransformatie in de maakindustrie.

Duurzaamheidsinitiatieven kunnen zowel op korte als lange termijn voordelen bieden voor uw bedrijf, zowel op het gebied van kostenbesparing als op het gebied van reputatie en betrokkenheid. Door duurzaamheidsinitiatieven te implementeren in uw bedrijfsvoering kunt u voorlopen op regelgeving en verplichtingen vanuit de overheid. Dit bespaart u tijd én geld in de toekomst. Daarnaast zorgt het voor een verhoogde aantrekkelijkheid voor investeerders en stakeholders die belang hechten aan duurzaamheid.

Er zijn verschillende standaarden voor duurzaamheidsverslaglegging die relevant kunnen zijn voor uw bedrijfsactiviteiten, zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) en ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Het doel van de CSRD is om duurzaamheidsrapportage op één lijn te brengen met financiële rapportage. Om dit doel te bereiken, moeten bedrijven relevante, vergelijkbare en betrouwbare informatie verstrekken over hun duurzaamheidsgerelateerde effecten, risico’s en kansen. Het ESRS bevat gedetailleerde en gestandaardiseerde informatievereisten voor bedrijven om te rapporteren over milieu-, sociale en bestuurskwesties.

Heeft u de footprint van uw bedrijf berekend en vraagt u zich af of u deze berekening moet rapporteren? Of het nu gaat om overheidsvereisten of internationale richtlijnen, het rapporteren van uw footprint kan een belangrijke stap zijn in het tonen van uw inzet voor duurzaamheid en transparantie. In dit artikel bespreken we enkele situaties waarin het rapporteren van uw bedrijfsfootprint relevant kan zijn.

Overige vragen

Organiseer trainingen over duurzaamheid, motiveer werknemers om groene praktijken te volgen en moedig ideeën aan voor verdere verbeteringen. Bewustwording op de werkvloer kan leiden tot positieve veranderingen en een gezamenlijke inspanning om duurzaamheid tot een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur te maken.

Wij organiseren Sustainable Start Sessions om uw medewerkers te betrekken bij duurzaamheid. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een sessie aan te vragen.

Uiteraard kunnen we ons voorstellen dat referenties van bedrijven met een soortgelijke situatie waardevol zijn. Daarom publiceren we regelmatig cases van onze klantbedrijven. Neem eens een kijkje bij onze artikelen. Bent u benieuwd of er referenties zijn voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op.