Dankzij een ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudige innovatie heeft Hazeu Orchids op meerdere vlakken grote winst geboekt. Met de zogenaamde hexagonaal pot wordt de teeltruimte effectiever benut, de transportkar efficiënter beladen en ook wordt er significant minder energie verbruikt. Hip uitgedrukt is de ‘footprint’ van het product flink verlaagd, wat al met al meer dan genoeg reden is om volgende week op de Trade Fair in Aalsmeer gewoon de Greenovation Award mee naar huis te nemen.
Dat laatste is geen zekerheid, maar van die winst is geen woord gelogen. We spreken de gebroeders Chiel en Sjors Hazeu op het bedrijf in Pijnacker. “De pot was ons idee, we keken van boven op de tafels en zagen al die lege ruimtes. Als je nu een pot maakt met dezelfde diameter maar met rechte kanten, een zeshoek welteverstaan, dan zou het oppervlakte een stuk beter gevuld zijn.”
En zo is het, maar dan begint de moeilijkheid. Eerst maak je een prototype. Thomsen, de vaste leverancier die later werd overgenomen door Modiform en bij wie de kweker nog altijd klant is, maakte deze. Vervolgens ga je testen. Kun je hem praktisch gezien gebruiken? Ja, maar, zo bleek al snel, je moet het hele bedrijf erop aanpassen. Het intern transport vereist aanpassingen, maar ook in bijvoorbeeld het oppotten loop je tegen problemen aan. Zo moest er gesleuteld worden aan de vork die de planten op de tafels zet (zie foto’s). Vervolgens moest ook de ‘kraag’, een opzetstuk dat in de orchideeënteelt gebruikt wordt om de bladeren bij elkaar te houden, kleiner, en weer daarop moesten nieuwe trays ontworpen worden om ook in het transport de besparing door te kunnen trekken.
Al met al een heel proces, maar in het voorjaar van 2019 werd er daadwerkelijk mee gestart. De benodigde mallen waren gereed (viert stuks: voor de pot, voor de kraag, voor de transporttray en een speciale tray voor in de doos), alle benodigde aanpassingen op het bedrijf waren doorgevoerd en bovendien was er nog even gerekend: halen we daadwerkelijk die 20% besparing? “Ja, in planten per vierkante meter, in planten op een kar en in het totale energieverbruik, overal kwam die 20 terug”, vertellen de broers. “En omdat klanten al direct vroegen naar de precieze footprint van het product en wij hier natuurlijk ook wel nieuwsgierig naar waren, namen we Greenhouse Sustainability in de hand. Zij berekenden deze en kwamen onder aan de streep uit op 16.4% minder CO2 uitstoot per plant.”
In november 2019 werd de innovatie op de Trade Fair gepresenteerd en in de loop van 2020 ging de ronde pot er helemaal uit. De introductie kreeg aanvankelijk niet de aandacht die het verdiende, wat, zo vermoedt de kweker, allicht een effect was van corona. De gedachten in de markt waren elders, alles stond in het teken van een acute ondergang en vervolgens van een losgebarsten koopwoede, een rare tijd. Maar de gebroeders gingen door op de ingeslagen weg. Er werd een nieuwe kwaliteitsmerk geïntroduceerd, Caleidos, en as we speak is men druk met verdere verduurzaming en besparing middels LED en zonnepanelen (work in progress). Ook is de kweker lid geworden van het Horti Footprint Chain Program, een club ondernemers die, onder aanvoering van Greenhouse Sustainability, samen de sector verder willen verduurzamen.