Sustainability not only 'less, less, less'

Share on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Category

De Flori Product Environmental Footprint Category Rules, oftewel FloriPEFCR, wordt binnenkort dé Europese standaard voor footprintberekening in de sierteelt. In een serie blogs laten onze specialisten u kennismaken met deze nieuwe standaard. Dit keer LCA-specialist Rick van der Linden over de rol van LCA-specialisten.

Two types of growers

When I started talking to growers about their 'footprint' as a Life Cycle Analyst (LCA) seven years ago, some of them looked at me with their mounth open. Now, years later, things are different. Sustainability and CO2 footprint are now clearly on the agenda. I distinguish two categories; a group of growers who are naturally interested in sustainability. And a group that follows developments because their customers demand it.

The role of LCA-specialists

De nieuwe rekenregels voor FloriPEFCR zijn behoorlijk complex. De Europese Commissie is er al een tijd mee bezig en terecht natuurlijk. Zulke regels moeten streng en goed overdacht zijn. Je wilt niet dat handige jongens de regeltjes straks even gaan oprekken. Wij, de LCA-specialisten van Greenhouse Sustainability, zijn een soort accountants die de nieuwe regels voor de kwekers kunnen uitleggen en invullen. Daarbij is het steeds zoeken naar een manier die zowel goed als werkbaar is. Wij willen niet dat een kweker fulltime bezig is allerlei data aan te leveren. Op dat vlak hebben we een grote professionaliseringsslag gemaakt; een heleboel data is vrij eenvoudig te genereren. Minstens zo belangrijk is een juiste balans zien te vinden tussen nauwkeurigheid aan de ene kant, en snelheid en betaalbaarheid aan de andere kant.

Concrete actions through footprint

De eerste kwekers die we wegwijs hebben gemaakt met het berekenen van hun footprint reageren veelal positief. Ze vinden het interessant, zeggen ze. Maar wat vooral opvalt is dat ze er méér aan hebben dan ze vooraf dachten, zo krijg ik te horen. Ze gaan met de uitkomsten daadwerkelijk aan de slag om hun footprint omlaag te brengen. Door bijvoorbeeld bepaalde transportbewegingen aan te passen. Anderen gaan met hun energiesysteem aan de slag of richten zich op efficiëntere teeltmethoden. Kortom, ik zie heel veel concrete acties bij de bedrijven waar we werden ingeschakeld. En dat is ook wat ik wil bereiken natuurlijk, dat er wat gebeurt en dat ons rapport niet ongebruikt in een lade belandt. Er zijn immers veel manieren om te verduurzamen en dat is niet alleen maar met ‘minder, minder, minder!’ Door efficiënter en beter te werken kun je ook verduurzamen.

In the next and last blog of this blog series about the FloriPEFCR, Rick discusses benchmarking based on a Product Environmental Footprint.

More
Interesting articles

News

Horti Footprint Circle: een vernieuwd programma voor ketensamenwerkingen

News

Floréac: Retailers vragen steeds vaker om footprint berekeningen

News

Let us introduce: new marketing colleague Marleen

Sign up for
our newsletter

Subscribe to receive newsletters, sustainable tips and offers.