FloriPEFCR forces to 'rethink'

Share on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Category

De Flori Product Environmental Footprint Category Rules, oftewel FloriPEFCR, wordt binnenkort dé Europese standaard voor footprint berekening in de sierteelt. In een serie blogs laten onze specialisten u kennismaken met deze nieuwe standaard. In de laatste blog vertelt LCA-specialist Rick van der Linden over Benchmarken aan de hand van een Product Environmental Footprint.

Comparing footprints?

FloriPEFCR makes floriculture much more transparent. For an accurate footprint calculation, all flowers and plants will soon be placed along the same yardstick. Will this also make 'benchmarking' – systematically comparing performance and business processes – easier? And will this increase competition?

Door één en dezelfde rekenmethode te hanteren kunnen de uitkomsten, dus de footprints, simpel naast elkaar gelegd worden. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Als Life Cycle Analist zorg ik ervoor dat de berekeningen volgens de regels zijn. Maar hoe je die uitkomsten onderling moet vergelijken is een ander verhaal. Iedere kweker vindt zijn product immers uniek – ‘met een bloemetje méér, met een net wat andere kleur en met een net wat langere steel’ – en dat maakt benchmarken lastig. Wij maken de rekensom, maar geven geen waardeoordeel. Daar ligt in mijn ogen een rol voor de handel of de brancheverenigingen die voor een duidelijke categorie-indeling moeten zorgen.

The fact is of course that the footprint calculation in general sharpens the competition. It's going to be a race to the bottom; whoever has the lowest footprint is the winner. Hard? Yes. But it is the direction we need to go, because the main goal is to reduce our footprint.

More insight into CO2-usage

Het goede nieuws is dat wij de FloriPEFCR kunnen gebruiken om de kweker veel meer inzicht te geven in hun CO2-verbruik over de gehele keten én daarmee ook mogelijkheden bieden om processen te verbeteren. Zit de footprint ‘in het rood’ op het onderdeel transport, dan moet dat onderdeel verder uitgeplozen worden. Komt het door de boot? Het vliegtuig? Of de vrachtwagen? Misschien is dan het advies om een vervoerder met een zuinigere truck te zoeken. Of de producten op een compleet andere manier gaan aanvoeren…

Met andere woorden, FloriPEFCR gaat iedereen dwingen tot ‘omdenken’. Met andere ogen naar elk stapje van het proces te kijken. Een goede zaak, want zonder innovatie komen we nergens!”

More
Interesting articles

News

Horti Footprint Circle: een vernieuwd programma voor ketensamenwerkingen

News

Floréac: Retailers vragen steeds vaker om footprint berekeningen

News

Let us introduce: new marketing colleague Marleen

Sign up for
our newsletter

Subscribe to receive newsletters, sustainable tips and offers.