Driscolls: 'Looking further than just the packaging'

Share on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Category

Christine Hoogenboom buigt zich als Innovatie Manager bij Driscoll’s over innovaties en daarbij kun je in één zin ook duurzaamheid noemen. Met hulp van Greenhouse Sustainability keken ze zorgvuldig naar hun footprint en dat leverde bruikbare inzichten op.

“Toen ik hier in 2017 begon, was footprinting nog geen actueel thema. Duurzaamheid wel. Vanaf dag één mocht ik mij richten op onze plastic verpakkingen en hoe we dat anders konden doen. Als wereldspeler in het allerlekkerste zachtfruit is verpakking in meerdere opzichten belangrijk. Het moet functioneel zijn en onze kwetsbare producten vooral heel goed beschermen. Tegelijk moet onze verpakking in de winkel onderscheidend en aantrekkelijk zijn voor de consument. Inmiddels zijn we in Europa heel ver met de transitie van plastic naar papier. Het is een reis die we begonnen zijn, maar we zijn er zeker nog niet.

Surprising insights

Een LCA (levenscyclusanalyse, waarbij de totale levenscyclus van een product in kaart wordt gebracht) geeft verrassende inzichten in een aantal footprint-aspecten; niet alleen op verpakkingsgebied maar ook andere elementen in de gehele keten. Greenhouse Sustainability liet ons met de footprintberekening verder kijken dan alleen de verpakking. Transport is in ons proces een grote influencer. Wij vroegen ons af: hoe gaan we dat finetunen? Hoe kunnen we de impact van dat onderdeel verbeteren? Footprint berekening verbreedt en geeft in de keten aan waar grote verbeterstappen te behalen zijn. Belangrijk, omdat we zorgvuldig naar onszelf en onze processen moeten kijken. En niet van allerlei aannames kunnen uitgaan.

Less CO2-emissions

Verondersteld wordt vaak dat een papieren verpakking qua materiaal zwaarder is dan een van plastic. Dat is in ons geval niet zo. Met de reductie van gewicht, de lagere product footprint van het verpakkingsmateriaal en ‘the end of life’ van papier versus plastic, heeft onze transitie naar papier de CO2 uitstoot enorm verminderd. Zelfs als in de toekomst de ‘the end of life’ van plastic verbetert en minder in de verbrandingsoven terecht komt, dan blijft papier in ons geval een goede keuze.

The fight against the plastic waste mountain

Of course we are continuously active to further reduce our footprint in a broader perspective. Although we don't have all the answers and know that the road to total sustainable cultivation is long, we are determined to make a difference. We do this by tackling the plastic waste mountain and dealing responsibly with natural resources.”

Christine Hoogenboom
Innovation Manager Driscoll's

More
Interesting articles

News

Horti Footprint Circle: een vernieuwd programma voor ketensamenwerkingen

News

Floréac: Retailers vragen steeds vaker om footprint berekeningen

News

Let us introduce: new marketing colleague Marleen

Sign up for
our newsletter

Subscribe to receive newsletters, sustainable tips and offers.