Pagter lanceert Carbon Footprint Tool voor Procona

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Pagter Innovations, producent van duurzame en innovatieve verpakkingssystemen voor snijbloemen in water, lanceert op de International Floriculture Trade Fair (IFTF) in Vijfhuizen een Carbon Footprint Tool voor haar Procona container. Hiermee wordt de milieu-impact van deze herbruikbare verpakking ten opzichte van eenmalig fust volledig inzichtelijk.

Al dertig jaar lang ontwikkelt en produceert Pagter Innovations duurzame en innovatieve verpakkingsconcepten voor snijbloemen in water. De producten van Pagter worden wereldwijd gebruikt door kwekers, distributeurs, (online) bloemisten en retailers voor kwaliteitsverbetering, kostenbesparing en omzetverhoging. Met Procona biedt Pagter een stevige container die meermalig kan worden gebruikt en gerouleerd. Door de rechthoekige vorm en perfecte stapelbaarheid geven ze bovendien een betere belading dan ronde emmers. De verpakking is hierdoor zeer duurzaam en efficiënt. Tot nu toe kon Pagter echter niet inzichtelijk maken hoeveel duurzamer Procona is in vergelijking met eenmalige bloemenverpakkingen. Dankzij de Procona Carbon Footprint Tool kan dat nu wel, zo geeft directeur Loes van der Toolen aan.

Procona meetbaar duurzamer

Transport en verpakking kunnen een groot aandeel in de footprint van bedrijven en producten hebben. “Doordat onze Procona container wel 80 keer kan worden hergebruikt bespaar je jarenlang op éénmalige verpakkingen. Bovendien kun je met de betere belading van de rechthoekige Procona tot wel 25 procent besparen op transport. Zelf wisten wij dat al langer, maar we konden die duurzaamheidsclaims nog niet onderbouwen. Samen met Pinguin Projects en Greenhouse Sustainability hebben we daarom een tool ontwikkeld waarmee de milieu-impact inzichtelijk wordt gemaakt. Met deze tool kunnen we eenvoudig berekenen hoe duurzaam Procona is, afgezet tegen eenmalige emmers en waterdozen. De tool wordt tijdens IFTF geïntroduceerd, zodat we klanten kunnen laten zien hoe Procona bijdraagt aan de reductie van de milieu-impact.”

De Procona Carbon Footprint Tool houdt rekening met de volledige cyclus die de containers doorlopen, van de productie tot en met het transport naar magazijn, bloemenbedrijven en supermarktketens en retour voor hergebruik. “Het was een complexe uitdaging, waarbij we rekening moesten houden met heel veel aspecten. Zo maken we in de tool bijvoorbeeld ook onderscheid tussen gewone vrachtwagens en koeltransport. Voor elke gebruiker en situatie kunnen we nu de specifieke factoren meenemen in de berekening, zodat een realistisch beeld wordt gegeven van de CO2-uitstoot”, aldus Van der Toolen. “En het mooie is dat Procona in alle verschillende scenario’s als meest duurzame optie naar voren komt.”

Zelf berekenen op IFTF

Van der Toolen kijkt tevreden terug op de samenwerking met Pinguin Projects en Greenhouse Sustainability, die de tool relatief snel wisten te realiseren door hun gezamenlijke kennis en expertise. Daarbij was Pinguin Projects vooral procesmatig aan het project verbonden en was Greenhouse Sustainability als specialist op gebied van footprinting verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de rekentool. Tijdens de IFTF, van 9 tot en met 11 november a.s. in Vijfhuizen, krijgen bezoekers de mogelijkheid om hun eigen berekening te maken op een invulscherm. Dat kan in de stand van Pagter Innovations (A2.32). Van der Toolen nodigt belangstellenden uit om langs te komen en de proef om de som te nemen. “Wij waren verrast dat je al na een paar roulaties een vermindering van de CO2 uitstoot ziet. Naast de andere voordelen, kunnen we nu echt stellen dat Procona hét duurzame alternatief is.”

Meer
Interessante Artikel

Artikel

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikel

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains

Nieuws

Dutch Flower Group start samenwerking met Greenhouse Sustainability