Klimaatpositief foodconcept verovert Nederlandse stations

Natoo

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Natoo is de naam van een nieuw foodconcept op drie NS-stations in Nederland. Het concept, dat zich inmiddels internationaal heeft bewezen, richt zich niet alleen op ultra verse gezonde voeding, maar werkt bovendien klimaatpositief. Greenhouse Sustainability helpt het bedrijf daarbij.

Na Italië, Duitsland en Oostenrijk kan nu ook Nederland kennismaken met het unieke foodconcept Natoo. Lagardère Travel Retail, het bedrijf achter Natoo, heeft drie vestigingen geopend op Rotterdam CS, Den Haag CS en Leiden CS. Hier kunnen consumenten onder andere terecht voor bowls, salades, wraps, sandwiches en verse sappen. Gezonde en smakelijke producten die dagvers worden bereid. Diederik Bruins van Foodsayers was mede verantwoordelijk voor de vertaling van het internationale concept naar de Nederlandse markt. “Op Frankfurt Airport vind je twee Natoo-vestigingen achter de douane, waar reizigers de tijd hebben om rustig een keuze te maken en te eten. De vestigingen hebben, op een andere plek op het vliegveld, een eigen keuken waar alle producten vers worden bereid. Het principe van ultravers gezond eten wilden wij naar de treinstations in Nederland brengen.”

Gemakkelijk gezond eten

De variant die nu op drie Nederlandse NS-stations is geïntroduceerd, hanteert dezelfde versheid en smaakbeleving. “We hebben weliswaar geen eigen keuken, maar met de selectie van de juiste leveranciers kunnen we wel de originele gerechten dagvers bereiden en aanbieden aan reizigers”, zegt Bruins, die trots is dat het gelukt is om het concept ook in Nederland van de grond te krijgen. “We hebben een vernieuwend en in het oog springend concept neergezet dat het gemakkelijk maakt om gezond én vers te eten in de trein.”

Klimaatpositief werken

Natoo gaat nog een stap verder met haar vestigingen in Nederland. Het foodconcept start namelijk met klimaatpositief werken, zo geeft Bruins aan. “Om dat te bereiken hebben we in samenwerking met Greenhouse Sustainability de CO2-footprint van de drie Natoo-vestigingen berekend. Op basis van die uitkomsten compenseren we nu de CO2-uitstoot tot een klimaatneutraal niveau door geaccrediteerde projecten van Fair Climate Fund te steunen. Om ook daadwerkelijk klimaatpositief te kunnen werken, planten we in een ander project van Fair Climate Fund bomen aan om CO2 uit de lucht te kunnen afvangen.”

Gehele keten in beeld

Nu de eigen footprint inzichtelijk is, werken Natoo en Greenhouse Sustainability aan de volgende stap: het verder in kaart brengen van de gehele waardeketen. “Hoe doen onze leveranciers het? Wie zijn er al klimaatpositief? Zo garandeert onze koffieleverancier al dat de koffie, tot en met het bereiden met de machine op locatie, volledig is gecompenseerd. Dat is natuurlijk een heel waardevol inzicht, want hoe meer ingrediënten wij gebruiken van leveranciers die klimaatneutraal of -positief zijn, hoe groter het bewustzijn is. Je ziet dan ook dat steeds meer leveranciers gaan inzien dat hun verkoopkansen toenemen als zij op een goede manier met het milieu omgaan en óók inzicht hebben in hun footprint.”

Bruins is enthousiast over de samenwerking met Greenhouse Sustainability. “Bij Greenhouse Sustainability wordt recht toe, recht aan gewerkt en is men constructief bezig met het zoeken van oplossingen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het resultaat van de berekeningen enerzijds goed te gebruiken is door Natoo, maar anderzijds naar buiten toe ook duidelijk maakt wat de impact van de footprint is. Ze zorgen voor de juiste balans. Ik vertrouw er dan ook op dat Greenhouse Sustainability een van de marktleiders wordt op dit vlak juist ook in de waardeketen food.”

Meer
Interessante Artikel

Artikel

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikel

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains

Nieuws

Dutch Flower Group start samenwerking met Greenhouse Sustainability