Update: FloriPEFCR de nieuwe footprint standaard voor sierteeltproducten

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Om betrouwbaar inzicht in de milieu-impact van sierteeltproducten te krijgen is de FloriPEFCR (Flori Product Environmental Footprint Category Rules) ontwikkeld. Sinds kort is de FloriPEFCR officieel de Europese standaard voor milieu-footprintberekeningen voor snijbloemen en potplanten. De standaard speelt in op de toenemende vraag van consumenten en handelspartijen in Europa naar aantoonbaar duurzaam gekweekte planten en bloemen. Nu kunnen footprints op een uniforme manier worden berekend. Hierdoor ontstaan betrouwbare resultaten, die met elkaar vergeleken kunnen worden en gelijkheid in de sector creëert.

Waar hebben we het precies over?

De FloriPEFCR is ontwikkeld door Wageningen University & Research en het Technical Secretariat waar Royal FloraHolland en andere organisaties aan deelnemen. De PEFCR bestaat uit rekenregels voor elke impactcategorie om een footprint van een product te berekenen. U moet het zien als een groot kookboek. Per gerecht en per stap, of in dit geval per impactcategorie, staat beschreven wat u erbij moet pakken en wat u moet doen. Als iedereen op dezelfde wijze gaat koken zullen de gerechten allemaal even goed uitpakken. Zo zit het ook met de FloriPEFCR. Met de FloriPEFCR als Europese standaard kunnen consultancy bureaus dezelfde methodologie gebruiken en wordt de milieu-impact van sierteeltproducten vergelijkbaar.

Waterdichte informatie met FloriPEFCR

Het hele idee van het inzetten van de FloriPEFCR als standaard, is om betrouwbare resultaten en vergelijkbare uitkomsten te genereren. Maar wat houdt dat precies in? Het doel is om greenwashing te voorkomen en de impact van planten vergelijkbaar te maken. De vraag naar milieu-informatie van producten neemt niet alleen in de sierteelt- en tuinbouwsector toe, maar ook onder de consumenten. Zij willen steeds vaker groene aankopen doen en voor hen is het daarom belangrijk om de milieu-impact van planten te weten. De duurzame claims die vandaag de dag worden gemaakt zijn niet volledig waterdicht, terwijl de consument daar dus wel behoefte aan heeft.

Impactcategorieën en single score

De FloriPEFCR bevat 16 impactcategorieën. Elke impactcategorie vertegenwoordigd een specifiek milieuthema, zoals klimaatverandering (CO2-uitstoot), landgebruik en uitputting van hulpbronnen. De resultaten van de afzonderlijke categorieën kunnen vervolgens worden vertaald naar één finale PEF-score door normalisering en weging. Deze score biedt de mogelijkheid om te benchmarken op meer dan alleen CO2, waardoor Carbon Tunnel Vision wordt vermeden. Ook kan het gebruikt worden in de winkel om de duurzaamheid van producten eenvoudig aan te tonen, bijvoorbeeld op een label. Duurzaamheid is namelijk voor consumenten een moeilijk en abstract begrip. Door het niveau van duurzaamheid van producten aan te geven wordt het verkiezen van een duurzaam product boven een niet-duurzaam product eenvoudiger.

De rol van Greenhouse Sustainability in FloriPEFCR

Tijdens de ontwikkeling van de FloriPEFCR is Greenhouse Sustainability door Wageningen University & Research (WUR) gevraagd om supporting studies uit te voeren. Het idee daarvan is om het raamwerk van de FloriPEFCR te testen in de praktijk. We hebben getest of het haalbaar is en tijdsefficiënt, maar ook of er datagaps zijn. Op basis daarvan is feedback gegeven aan WUR.

Omdat Greenhouse Sustainability deel heeft mogen nemen aan deze supporting studies, hebben we alvast ervaring op kunnen doen met het uitvoeren van een FloriPEFCR-studie en daardoor zijn wij al een aanzienlijke tijd voorbereid op deze LCA-standaard. Op basis van deze eerste versie van de rekenstandaard hebben wij direct een online tool ontwikkeld waarmee kwekers zelf hun footprint kunnen berekenen; de Flori Footprint Tool. Daarom hebben wij ook de tweede feedbackronde uitgebreid feedback kunnen leveren.

Bent u klaar om duurzamer te gaan?

Deze ontwikkeling van milieu-footprint methodologie voor de sierteeltproducten, helpt alle bedrijven in de sector om bestaande acties op het gebied van duurzaamheid te concretiseren. Product footprintberekeningen bieden bedrijven inzicht in de milieu-impact van de hele levenscyclus, waar de gehele supply chain invloed op heeft. De Flori Footprint Tool is daarom niet alleen gericht op de kwekers. Ook vermeerderaars en handelaren kunnen van de tool gebruik maken.

De Flori Footprint Tool is er volledig op gericht om zo gebruikersvriendelijk mogelijk te zijn. Maar zoals met alles kan de eerste footprintberekening voor bedrijven een uitdaging zijn. Eenmaal gestart zal het keer op keer gemakkelijker gaan. U staat er uiteraard niet alleen voor, de LCA-specialisten van Greenhouse Sustainability staan klaar om u van advies te voorzien.

Met een footprint op basis van de FloriPEFCR is uw bedrijf voorbereid op de wensen en eisen van (eind)klanten en overheden. U bent dan ook in staat om onderbouwde groene claims te maken en de footprint van de sierteeltproducten te verkleinen. ‘Think climate positive!’

Over Greenhouse Sustainability

Bij Greenhouse Sustainability hebben we alles in huis om uw bedrijf te begeleiden naar een duurzame toekomst.​

Bij ons bent u aan het juiste adres voor het in kaart brengen van uw footprint, of het nu is voor uw gehele bedrijf of een specifiek product. Al vanaf 2014 berekenen wij footprints voor hoofdzakelijk de tuinbouwsector, maar ook daarbuiten.

In ons duurzame huis helpen we bedrijven verder naar een duurzame toekomst, door middel van: Calculations, Reductie, Compensatie en Storytelling. Dit doen wij met een divers team van ambitieuze vakmensen, met een gedeelde passie voor duurzaamheid.

Meer
Interessante Artikel

Artikel

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikel

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains

Nieuws

Dutch Flower Group start samenwerking met Greenhouse Sustainability

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Melden Sie sich an, um Newsletter, Nachhaltigkeitstipps und Angebote zu erhalten.