Even voorstellen: nieuwe LCA-specialist Robin

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Hi Robin, welkom in ons team! Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je in het LCA-vak terecht bent gekomen?

Al van jongs af aan had ik een sterke interesse in de natuur en voedselproductie. Met deze belangstelling koos ik ervoor om te studeren aan Wageningen Universiteit, waar ik een BSc Plantenwetenschappen en een dubbele MSc in Plantenwetenschappen en Plant Biotechnologie heb voltooid. Tijdens mijn studie maakte ik kennis met vertical farming en hoorde ik over de voordelen van deze high-tech teeltmethode. Hierdoor begon ik me af te vragen of het daadwerkelijk zoveel beter voor het milieu is dan de glastuinbouw waarin Nederland uitblinkt. Om de CO2, land-, en water footprint van vertical farming en glasteelt te vergelijken, kwam ik in aanraking met LCA. Tijdens mijn onderzoek werkte ik samen met verschillende bedrijven in de sector en ontdekte ik de potentie van LCA biedt om de duurzaamheid van onze voedsel- en sierteeltketen inzichtelijk te maken en te verbeteren. Toen ik in contact kwam met Greenhouse Sustainability, wist ik meteen dat dit de perfecte gelegenheid was om mijn kennis in de praktijk te brengen en bedrijven te helpen bij hun verduurzaming.

Kan je al iets over je eerste periode bij ons vertellen? Waar heb je je precies mee bezig gehouden?

Gezien het feit dat het als plantenwetenschapper niet de meest voor de hand liggende optie is om LCA-specialist te worden, vond ik het best spannend om bij GHS aan de slag te gaan. Maar ondanks dat veel dingen nieuw waren in mijn eerste weken, kon ik snel aan de slag gaan door de ondersteuning van mijn collega’s. Er is bij GHS veel ruimte voor ontwikkeling en het tonen van initiatief wordt enorm gewaardeerd. Zo heb ik de afgelopen tijd meegeholpen met het verbeteren van onze onderliggende modellen, ben ik begonnen aan verschillende projecten met klanten en heb ik me verdiept in het Science Based Targets initiative (SBTi).

Waar kijk je het meeste naar uit in je baan als LCA-specialist bij GHS?

Het helpen van bedrijven om hun klimaatambities te vertalen naar concrete stappen op de meest efficiënte en inzichtelijke manier. Door het verder ontwikkelen van onze sectorspecifieke tools kunnen we bedrijven in de gehele keten helpen hun scope 1, 2, en 3 emissies in kaart te brengen. Vanuit deze inzichten zou ik bedrijven graag helpen met het opstellen van hun Science Based Targets zodat we samen een positieve impact kunnen maken die niet alleen ons klimaat maar ook de continuïteit van de Nederlandse tuinbouw sector kan waarborgen.

Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van LCA in de tuinbouwsector?

In Wageningen heb ik geleerd hoeveel bewondering andere landen hebben voor de Nederlandse tuinbouw. Het ecosysteem dat hier meer dan 100 jaar geleden is ontstaan, is van enorme waarde om voedselproductie klimaatbestendiger en duurzamer te maken. LCA speelt een cruciale rol in het inzichtelijk maken van voordelen en het identificeren van verbeterpunten in de gehele keten. Dit identificeren draait niet alleen om de CO2 uitstoot, maar ook op het gebied van land- en water verbruik, twee steeds schaarser wordende middelen in Nederland. Bovendien kan LCA bedrijven helpen om hun (SBTi) ambities en de genomen stappen te vertalen naar een concreet verhaal, waardoor ze erkenning kunnen krijgen voor hun inzet.

Hoe zie je de toekomst van duurzaamheid in de tuinbouw, en welke rol denk je dat jouw werk daarin zal spelen?

Ik geloof dat de tuinbouw steeds belangrijk zal worden. Hoewel er in Nederland recent soms negativiteit heerst, zie je andere landen vol inzetten op CEA. Kassen zullen in de nabije toekomst niet alleen duurzaam voedsel produceren, maar ook een cruciale rol spelen in het voorzien van duurzame warmte aan woningen, het balanceren van ons elektriciteitsnet, en het verlagen van de druk die landbouw wereldwijd op de natuur uitoefent. Ik wil me dan ook inzetten voor het ondersteunen van deze cruciale transitie door samen met GHS de tools te ontwikkelen die de impact van innovaties in de gehele keten in kaart kunnen brengen. Daarnaast wil ik bedrijven helpen hun klimaatambities op een inzichtelijke manier te verwezenlijken. Laten we samen een positieve impact maken!

Meer
Interessante Artikel

Artikel

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikel

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains

Nieuws

Dutch Flower Group start samenwerking met Greenhouse Sustainability