Even voorstellen: LCA-specialist Cas

Cas Steenbergen

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Afgelopen maand is het Greenhouse Sustainability team uitgebreid met een nieuwe LCA-specialist: Cas Steenbergen. We stellen hem graag aan u voor met een kort interview.

Vertel eens, wat is je achtergrond?

Als afgestudeerde in milieueconomie aan de Universiteit van Wageningen, geloof ik in het belang van duurzaamheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor onze planeet. Tijdens zowel mijn bachelor- als masteropleiding merkte ik dat de milieukundige vakken mij meer aantrokken dan de economische vakken. Eén ding wist ik zeker na mijn opleiding: ik wil op een cijfermatige manier de wereld verbeteren! Tijdens mijn vorige baan heb ik met succes adviesopdrachten uitgevoerd om te verduurzamen, en ben ik enthousiaster geworden om deze activiteiten voort te zetten in andere sectoren door middel van LCAs.

Klinkt goed! Waarom wilde je graag bij Greenhouse Sustainability aan de slag?

Wat mij zo’n perfecte match maakt met Greenhouse Sustainability is onze gezamenlijke visie om de wereld te verduurzamen. Ik geloof er sterk in dat cijfers en wetenschappelijke onderbouwing de sleutel zijn tot effectieve veranderingen. Door een goede en eenduidige methode te gebruiken, kunnen we resultaatgericht sturen en met veranderingen impact maken. Hierdoor kunnen we niet alleen onze klanten helpen om duurzamer te worden, maar ook de hele sector inspireren om zich in te zetten voor een groenere toekomst.

We willen bedrijven helpen om bewuste en duurzame keuzes te maken zodat ze hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en de wereld een beetje groener kunnen maken. En vaak is dit nog goed voor de portemonnee ook 😉!

Waar houd je je precies mee bezig bij ons?

Als onderdeel van Greenhouse Sustainability voer ik footprint berekeningen uit op zowel product- als bedrijfsniveau. Dit proces omvat het verzamelen van relevante gegevens en het toepassen van de Life Cycle Assessment (LCA)-methodologie om inzicht te krijgen in verschillende impactcategorieën. De LCA-methode maakt het mogelijk om een uitgebreid begrip te krijgen van niet alleen CO2-uitstoot, maar ook andere belangrijke milieuaspecten zoals waterverbruik, toxiciteit en verzuring van bodems en waterlichamen. Door LCA te gebruiken, kunnen we de milieubelasting van producten en bedrijven nauwkeurig beoordelen, wat leidt tot adviezen op maat en duurzame strategieën om te implementeren.

Zijn er zaken waar je je op wilt gaan focussen?

CO2 is de meest gangbare en bekende impactcategorie binnen LCA. Dit komt doordat hier veel aandacht vanuit de overheid aan wordt besteed en het direct gerelateerd is aan klimaatverandering. Hierdoor kunnen mensen zich er gemakkelijker een voorstelling van maken. Niettemin zijn de andere impactcategorieën ook uiterst belangrijk voor een evenwichtig ecosysteem.

Om die reden wil ik graag een bijdrage leveren aan hoe we bedrijven op meerdere fronten kunnen ondersteunen, niet alleen op het gebied van CO2, maar ook wat betreft andere milieubelastingen.

Bedankt Cas, veel succes!

Meer
Interessante Artikel

Artikel

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikel

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains

Nieuws

Dutch Flower Group start samenwerking met Greenhouse Sustainability