Duurzame transformatie in de maakindustrie: verminder uw milieu-impact

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Binnen de maakindustrie is er een groeiende druk om de ecologische en sociale impact van uw bedrijfsvoering te verminderen. Bij Greenhouse Sustainability begrijpen we dat als geen ander en zien we duurzaamheid niet alleen als een verantwoordelijkheid, maar ook als een krachtige drijfveer voor positieve verandering. En u bent de spil in die verandering. U heeft de mogelijkheid om duurzaamheid te verankeren in de bedrijfscultuur en het DNA van uw organisatie.

In der verarbeitenden Branche ist die Verringerung der ökologischen und sozialen Auswirkungen nicht nur eine moralische Verpflichtung, sondern auch eine Chance, effizienter zu arbeiten, Kosten zu sparen und die Erwartungen von Kunden und Interessengruppen zu erfüllen. Um die ökologischen und sozialen Auswirkungen zu verringern, muss ein Unternehmen gezielte Maßnahmen ergreifen und eine Nachhaltigkeitsstrategie umsetzen.

1. Voer een footprint berekening uit

Begin met het uitvoeren van een uitgebreide footprint berekening. Een footprint berekening biedt tastbare voordelen voor uw organisatie. Allereerst stelt het u in staat om kosten te verminderen en een efficiëntieslag te maken. Daarnaast biedt een duidelijk inzicht in uw footprint de mogelijkheid om uw bedrijf te positioneren als een duurzame speler op de markt, waardoor u niet alleen aan de huidige, maar ook aan toekomstige klanten laat zien dat u zich inzet voor duurzaamheid in de maakindustrie. Lees hier meer over de redenen om uw bedrijfsfootprint te berekenen.

Met een footprint berekening krijgt u inzicht waar de grootste milieu-impact precies zit. Dit brengt u in kaart op basis van belangrijke factoren zoals verwarming, elektriciteit, zakelijk vervoer, watergebruik en afvalproductie. Dit biedt een solide basis voor het begrijpen van de huidige situatie. Ontdek welke data u moet aanleveren voor het laten berekenen van uw footprint: Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang onze gratis whitepaper.

2. Stel duidelijke duurzaamheidsdoelen

Met het inzicht uit uw footprint berekening formuleert u meetbare en haalbare duurzaamheidsdoelen. Deze doelen kunnen variëren van het verminderen van de uitstoot tot het verhogen van ethische normen in de toeleveringsketen. Zorg ervoor dat deze doelen in lijn zijn met uw bedrijfsmissie en de verwachtingen van stakeholders.

3. Integreer duurzaamheid in de maakindustrie toeleveringsketen

Werk samen met de juiste leveranciers om uw duurzaamheidsnormen te implementeren in de gehele toeleveringsketen. Evalueer uw leveranciers op de ecologische en sociale praktijken. Door duurzaamheidsrichtlijnen op te nemen in contracten, wordt de gehele keten gestimuleerd om te streven naar duurzaamheid.

4. Investeer in duurzame technologieën

Door inzicht te krijgen in uw footprint weet u wat de hotspots zijn in alle onderdelen van uw bedrijfsvoering. Tijd om in actie te komen en te beginnen met het reduceren van uw milieu-impact. Met de verkregen inzichten kunt u energie-efficiënte technologieën implementeren, investeren in groene energiebronnen en productieprocessen optimaliseren.

Maakindustrie duurzame technologieën

5. Betrek medewerkers

De volgende stap is het overtuigen van uw collega’s van de waarde van duurzaamheid in de maakindustrie en hen te betrekken bij deze gedeelde verantwoordelijkheid.

Creëer bewustwording en betrokkenheid bij uw medewerkers. Organiseer trainingen over duurzaamheid, motiveer werknemers om groene praktijken te volgen en moedig ideeën aan voor verdere verbeteringen. Bewustwording op de werkvloer kan leiden tot positieve veranderingen en een gezamenlijke inspanning om duurzaamheid tot een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur te maken.

Wist u dat wij Sustainable Start Sessions organiseren om uw medewerkers te betrekken bij duurzaamheid? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een sessie aan te vragen.

6. Communiceer naar stakeholders

Communiceer openlijk over duurzaamheidsinspanningen en resultaten naar stakeholders, waaronder klanten, investeerders en de bredere maakindustrie. Transparantie creëert vertrouwen en laat zien dat uw bedrijf serieus is over duurzaamheid.

(Verplichte) duurzaamheidsrapportage

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie krijgen te maken met duurzaamheidsrapportage, zoals de CSRD of ESRS. Dit zijn EU-richtlijnen voor ondernemingen binnen de Europese Unie om ecologische, sociale en overheidsrisico’s in kaart te brengen en duurzaamheidsinformatie te verschaffen aan stakeholders. Wilt u informatie ontvangen over het rapporteren van uw bedrijfsfootprint? Neem contact met ons op.

Samen op weg naar duurzaam succes in de maakindustrie

Door deze stappen te volgen, kan uw bedrijf niet alleen haar ecologische en sociale impact verminderen, maar ook bijdragen aan een duurzamere en verantwoordelijke toekomst voor de maakindustrie.

Wij bieden ondersteuning, hulpmiddelen en expertise om u te helpen om duurzaamheid binnen uw organisatie te bevorderen. Neem vandaag nog de eerste stap naar duurzaam succes.

Gratis call inplannen

Plan een call in en stel in 15 minuten al uw vragen

Sandra Uitenbroek - van Schie

Kaufmännischer Leiter

Häufig gestellte
Fragen

Eine Fußabdruckberechnung bietet greifbare Vorteile für Ihr Unternehmen. Zunächst einmal können Sie damit Kosten senken und Effizienzgewinne erzielen. Ein klares Verständnis Ihres ökologischen Fußabdrucks ermöglicht es Ihnen außerdem, Ihr Unternehmen als nachhaltigen Akteur auf dem Markt zu positionieren und nicht nur aktuellen, sondern auch zukünftigen Kunden zu zeigen, dass Sie sich der Nachhaltigkeit verpflichtet fühlen. In diesem Artikel erfahren Sie mehr über die Gründe zur Berechnung des ökologischen Fußabdrucks Ihres Unternehmens..

Der Prozess der Datenerfassung für eine Fußabdruckberechnung kann sehr zeitaufwändig sein. Es ist wichtig, im Voraus zu ermitteln, welche Daten benötigt werden und wie Sie die Daten effizient erfassen können. So sparen Sie Zeit und Kosten und stellen sicher, dass die Daten in Ihrem Fußabdruck korrekt sind. Dann können Sie wieder die richtigen Entscheidungen treffen, um Ihre Nachhaltigkeitsziele zu erreichen. Wir haben ein Whitepaper zur Datenerhebung für eine Fußabdruckberechnung verfasst. Melden Sie sich über diese Seite für den Newsletter an und Sie erhalten das Whitepaper sofort.

Wir bieten mehrere standardisierte Online-Footprint-Tools an. Nutzen Sie das Flori Footprint Tool für die Berechnung des Fußabdrucks in der gesamten Zierpflanzenbranche und Footprint4All für zugängliche Fußabdrücke des Unternehmens. Für Ihre spezifischen Bedürfnisse entwickeln wir auch maßgeschneiderte, benutzerfreundliche Tools. Hier laufen alle relevanten Daten zusammen, und Sie behalten den Überblick über und Einblick in den Fußabdruck Ihrer Aktivitäten. Wenden Sie sich an uns, um Optionen für Ihren spezifischen Bedarf zu erhalten.

Haben Sie den Fußabdruck Ihres Unternehmens berechnet und fragen Sie sich, ob Sie diese Berechnung melden sollten? Ob aufgrund behördlicher Auflagen oder internationaler Richtlinien – die Berichterstattung über Ihren Fußabdruck kann ein wichtiger Schritt sein, um Ihr Engagement für Nachhaltigkeit und Transparenz zu demonstrieren. In diesem Artikel erörtern wir einige Situationen, in denen die Berichterstattung über den Fußabdruck Ihres Unternehmens relevant sein kann.

Meer
Interessante Artikel

Artikel

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikel

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains

Nieuws

Dutch Flower Group start samenwerking met Greenhouse Sustainability

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

En ontvang meteen de whitepaper 'De sleutel tot een soepele footprint berekening'