200 pagina’s rekenregeltjes

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

De Flori Product Environmental Footprint Category Rules, oftewel FloriPEFCR, wordt binnenkort dé Europese standaard voor footprintberekening in de sierteelt. In een serie blogs laten onze specialisten u kennismaken met deze nieuwe standaard. Dit keer LCA-Specialist Nico van Eeden over hoe de FloriPEFCR in zijn werk gaat.

200 pagina’s

Schrik niet, maar achter de FloriPEFCR gaat een document van meer dan 200 pagina’s met rekenregels schuil! De Flori Product Environmental Footprint Category Rules bevatten de rekenregels om op productniveau de impact op het milieu te berekenen. De belangrijkste voor de korte termijn is de CO2-footprint, maar FloriPEFCR bevatten ook regels voor andere milieu-impact categorieën, zoals water, landgebruik, toxiciteit en meer.

Handige footprint tool

Voor een kweker is daar natuurlijk geen beginnen aan, om dat allemaal in te vullen. Voor hen heb ik goed nieuws: dat hoeft ook niet! We focussen ons eerst op de CO2-footprint en met een team van opgeleide LCA-specialisten bouwen wij aan een superhandige tool op basis van de FloriPEFCR.

Daarmee kan een bedrijf binnen één dag de CO2-footprint volgens gestandaardiseerde Europese regels berekenen. Belangrijk, want of iemand nu wel of niet in klimaatverandering gelooft, iedereen gaat straks naar die footprint kijken. Retailers, banken, overheid en noem maar op.

Verschillende levenscyclusstadia

Bij Greenhouse Sustainability zijn we al meer dan een jaar bezig met de FloriPEFCR. We deden studies om het concept werkbaar te maken. En we waren nauw betrokken bij de eerste praktijktesten. Ik heb duurzaamheid gestudeerd en moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de opzet van de FloriPEFCR. De methode kijkt tot in detail naar de héle levenscyclus van een bloem of plant. Dus van zaadje tot het allerlaatste stadium van een bloem; ergens op een composthoop. ‘Onderweg’ worden acht stadia en tussenstops secuur tegen het licht gehouden. Die acht momentopnamen betreffen: materiaalgebruik, teelt, distributie, opslag, veiling/handel, retail, gebruik en afvalverwerking.

Gegevens invoeren

Het lijkt monnikenwerk om al die data in te voeren, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Een heleboel gegevens, denk aan elektriciteit- en gasverbruik, gebruik van kunstmest, afzet, etc. liggen immers al vast. Het is wel waardevol om deze data intern overzichtelijk op te (gaan) slaan. En verder neemt de tool veel werk uit handen.

Hoe eerder, des te beter

Registreren volgens de FloriPEFCR-methode zit nu nog steeds in het pilot-stadium. Kwekers vragen mij dan ook regelmatig of ze misschien nog beter even kunnen wachten met ‘instappen’. Mijn advies is om dat niét te doen. Wacht niet af, maar begin er nú al mee. Dan weet u waar u aan toe bent, voordat het móet. Hoe eerder u het werken met de FloriPEFCR onder de knie heeft, hoe beter. U kunt het meetsysteem immers ook prima gebruiken om te ‘sturen’ op het CO2-verbruik. Verkleinen van uw voetafdruk is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het scheelt in de portemonnee én u wordt een extra aantrekkelijke partij om zaken mee te doen.

Zoals we in de vorige blog al aangaven is de urgentie groot en in deze blog las u dat de regels veelomvattend zijn. Laat u daarom goed informeren voordat u met een partij in zee gaat en weet wat u krijgt.

Bekijk de andere artikelen uit de FloriPEFCR-blogserie:

Meer
Interessante Artikel

Artikel

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikel

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains

Nieuws

Dutch Flower Group start samenwerking met Greenhouse Sustainability