Wat zijn Science Based Targets en hoe start u ermee?

Delen via:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorie

Hoe weet u of de klimaatinspanningen van uw bedrijf genoeg zijn om voldoende bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering? Om hier een antwoord op te geven is in 2015 het Science Based Targets Initiative opgericht, door o.a. de Verenigde Naties, het Wereld Natuur Fonds en het World Resources Institute. In dit artikel leggen we kort uit wat de Science Based Targets zijn, waarom ze belangrijk zijn en hoe u ermee aan de slag kunt gaan.

Wat zijn Science Based Targets?

Science Based Targets zijn op de wetenschap gebaseerde doelen die organisaties laten zien hoeveel en hoe snel ze hun uitstoot van broeikasgassen moeten reduceren om zo de ergste effecten van klimaatverandering te voorkomen. Met Science Based Targets brengt u de doelen van uw bedrijf in lijn met de klimaatdoelen in het Parijsakkoord, die de opwarming van de aarde moeten beperken tot ruim onder de 2 graden. Als u aan de slag gaat met Science Based Targets weet u dus zeker dat de klimaatinspanningen van uw bedrijf voldoende zijn. Het is dus niet gek dat steeds meer bedrijven die klimaatverandering serieus nemen met Science Based Targets aan de slag gaan.

Wat zijn de voordelen van Science Based Targets?

Allereerst is het natuurlijk goed voor de aarde en voor organisaties om de uitstoot van broeikasgassen in overeenstemming met klimaatwetenschap te verminderen.

Het bepalen van Science Based Targets heeft meerdere zakelijke voordelen: het maakt groei toekomstbestending, bespaart geld, biedt weerstand tegen regelgeving, vergroot het vertrouwen van investeerders, stimuleert innovatie en concurrentievermogen – terwijl het ook concrete duurzaamheidsinzet laat zien aan de steeds bewuster wordende consument. Hierdoor kan (merk)reputatie aanzienlijk worden versterkt.

Hoe stelt u Science Based Targets op?

De eerste stap is het in kaart brengen van uw huidige footprint. Het is hierbij belangrijk dat alle emissies worden meegenomen: scope 1, 2 en scope 3. De meeste bedrijven nemen scope 3 (nog) niet mee in hun berekeningen. Vreemd is dat niet, want in veel landen is dat nog niet verplicht. Maar aangezien daar vaak de meeste impact zit is het tegelijkertijd onlogisch en ook zonde. Want hoe kan een bedrijf tot gerichte klimaatdoelstellingen komen als de volledige impact niet in kaart is gebracht?

Doelen realiseren

Doelen stellen is niet het moeilijkste gedeelte. De meeste moeite zit in het realiseren van de doelen. Daarom is het belangrijk dat wanneer u begint, de juiste personen en bedrijven (partners) betrekt om succes te garanderen. Het behalen van de scope 3 doelen (emissies in de keten) zal vrijwel onmogelijk zijn zonder samenwerkingsverbanden met ketenpartners. Gelukkig worden er steeds vaker projecten gestart om dit te verwezenlijken, zoals Horti Footprint Circle en Floriculture Sustainability Initiative (FSI) in de tuinbouwsector.

Daarnaast is het van belang om de interne organisatie mee te nemen in de vastgestelde klimaatdoelen, aangezien het de dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt. Bij veel bedrijven zijn slechts de duurzaamheidsmedewerkers op de hoogte van de plannen en de impact ervan. Hier valt veel te winnen. Als het overgrote deel van de organisatie niet begrijpt wat het realiseren van klimaatdoelstellingen betekent, zal het de realisatie bemoeilijken. Hier kunnen wij u mee op weg helpen door middel van onze Sustainable Start Sessie.

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om continu te blijven monitoren of iedereen de juiste koers blijft varen en de doelstellingen gehaald worden.

Meer
Interessante artikelen

Artikelen

Verduurzamen? Kijk ook naar subsidies

Cases

“Ten onrechte op één hoop met chemische producten”

Artikelen

Waterstof in de tuinbouw

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief

Meld je aan om nieuwsbrieven, duurzame tips en aanbiedingen te ontvangen.