VDE Plant heeft primeur Flori Footprint Tool

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

VDE Plant, kwekerij van tropische planten in Woubrugge, heeft als eerste van meerdere producten een volledige doorberekening van hun footprint gedaan met de Flori Footprint Tool. Deze online tool is ontwikkeld door Greenhouse Sustainability, samen met softwarepartner Simapro.

De tool kwam eind vorig jaar beschikbaar, en al in het pilotstadium sprak VDE Plant haar vertrouwen uit in de Flori Footprint Tool, die al volgens het concept van de FloriPEFCR is ingericht. Dat is de Europese rekennorm die voor betrouwbare en goed vergelijkbare meetresultaten staat.

Investeringen toetsen

VDE Plant (90.000 m2 kas, 85 medewerkers en 8 miljoen planten per jaar) vaart al sinds 2016 een duurzame koers. Vanaf die tijd waren ze ook al druk met footprint berekeningen. Maar die waren volgens teeltmanager Robert-Jan Veens nog zeer beperkt in hun mogelijkheden. “Je moest een heleboel data aanleveren en dan rolde er één antwoord uit. Met de Flori Footprint Tool kunnen we aan veel méér knoppen draaien. Zo kunnen we nu investeringen van tevoren toetsen op hun CO2-impact.”

Ook maakt het nieuwe programma het mogelijk om fijnmaziger de footprint te berekenen. Het effect van kunstmatig belichten wordt nu bij VDE per separate plantsoort toegewezen. “Snellere soorten krijgen dus minder impact toegekend dan de langzamere groeiers.”

Groene gezonde lifestyle

Met Flori Footprint Tool komt het moment dat supermarkten en bloemisten straks per plant de footprint kunnen aangeven weer een stap dichterbij. Voor Edwin van der Eijk, bij VDE Plant verantwoordelijk voor marketing en verkoop, opnieuw een belangrijke bijdrage aan de groene, gezonde lifestyle die het bedrijf voorstaat.

Op 6 april is VDE Plant gastheer voor zo’n 60 participanten en geïnteresseerden uit het netwerk van Horti Footprint Circle. Samenwerking met alle schakels in de keten is volgens van der Eijk een absolute voorwaarde om duurzaamheid in de sector naar een nog hoger plan te tillen. “Wij hebben geen geheimen, en ik ga die middag ons duurzaamheidsplan presenteren in de hoop anderen te inspireren er ook mee aan de slag te gaan.”

Heeft u interesse ook aan te sluiten? Neem dan contact met ons op.

Meer
Interessante artikelen

Nieuws

Footprinttool voor bloemisten met VBW

Artikelen

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikelen

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains