Edwin van der Eijk, mede-eigenaar VDE Plant, deelt aanpak
Vijf jaar geleden zag mede-eigenares Karin van der Eijk van VDE Plant op social media een bericht over het berekenen van de footprint voorbij komen. VDE was vervolgens één van de eerste die een footprint aanvroeg bij toendertijd Stichting Benefits of Nature. Karin en Edwin samen met compagnon Hein Visser zijn de derde generatie van het familiebedrijf VDE Plant, dat in 2023 alweer 75 jaar zal bestaan. Ze hebben 80fte in dienst en telen in totaal over 13 hectare tropische groene kamerplanten en een lijn met verschillende soorten hydroponie concepten.
Duurzaamheid is trending
Karin en Edwin hebben zich vijf jaar geleden ervan overtuigd om een footprint te laten berekenen, omdat zij zich ervan bewust wilden worden wat voor impact hun bedrijf heeft én hoe die impact vervolgens kan worden verbeterd. Daarnaast begon vijf jaar geleden duurzaamheid steeds meer een rol te spelen in de branche. Naast het intrinsieke belang ging dus ook het commerciële aspect een rol spelen. Deze twee belangen samen vormden de motivator om door te pakken.
Edwin van der Eijk, mede-eigenaar van VDE Plant:
“Op alle fronten moet gewoon in je kop zitten wat je aan het doen bent”
Ga stappen zetten
Velen zien verduurzamen als een heel gedoe, maar Edwin van der Eijk is het daar niet mee eens. En hij kan het weten, want hij is ermee bezig. ‘’Het moet anders of slimmer, gewoon ermee aan de slag gaan’’, vertelt Edwin. De inkoop van bedrijven kan bijvoorbeeld een grote rol spelen in de reis naar een CO2-positief bedrijf. Onlangs moest Edwin 250.000 nieuwe etiketten bestellen en hij kreeg twee soorten materialen voor zijn neus geschoteld. Je kan het al raden, één daarvan was duurzaam en de andere was standaard. De duurzame variant is van TerraBoard en is FSC gecertificeerd. Deze variant was 5% duurder dan de standaard variant. Edwin hoefde daarover niet lang na te denken en ging voor de TerraBoard etiketten.
Footprint als referentiekader
Door met de footprint bezig te zijn werd het bedrijf bewuster van de bedrijfsimpact op het milieu. Dit stimuleert VDE om duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop. Door regelmatig een footprintberekening uit te voeren bouwt het bedrijf een referentiekader op. Het kan bijvoorbeeld blijken dat de productie van het ene plantje x CO2-uitstoot veroorzaakt en het andere plantje weer y CO2 meer, maar wat betekent dat dan? Wat zeggen die getallen? Hoe meer je meet, hoe meer je weet.
Geld verdienen met verduurzamen
Naast VDE’s intrinsieke motivatie om te verduurzamen voor de volgende generatie, komt er ook een commercieel aspect bij kijken. Hoe mooi is dat? Dat er geld kan worden verdiend aan verduurzamen. Edwin merkt dat de markt zich op dat onderwerp steeds meer gaat afstellen. Steeds meer klanten roepen dat ze in 2030 CO2-positief willen zijn. Die klanten willen dan ook weten wat bijvoorbeeld de uitstoot is van de hoes van een plant, de teeltpot, het steeketiket, en uit hoeveel procent gerecycled materiaal het product bestaat. Om bij te blijven gaat het bedrijf mee in deze transitie. Het is een mooie ontwikkeling die resulteert in een gezonde drijfveer.
Voorbereid zijn op de CO2 belasting
“Als die CO2 belasting eraan komt, waar hebben we het dan eigenlijk over?”, vraagt Edwin zich af. Mede daardoor wilde hij weten wat momenteel de stand van zaken is omtrent VDE’s CO2-uitstoot. Onlangs heeft VDE intern hun footprint van 2020 besproken. Het jaar 2022 gaan ze gebruiken om te kijken hoe ze verder de verduurzaming gaan aanvliegen, aan de hand van het opstellen van een verduurzamingsplan. Ná eerst te kijken waar gereduceerd kan worden, wordt ook gekeken hoe de overgebleven uitstoot kan worden gecompenseerd via Bamboo Village Uganda. Maar door dat te doen, keurt de overheid die manier goed of wordt de CO2 belasting dan alsnog opgelegd? Edwin laat zich hierover maar al te graag adviseren door Henri Potze, eigenaar van Greenhouse Sustainability.
Edwin van der Eijk:
“Zet de poort open voor ideeën en initiatieven”
Employee engagement
De directie van VDE Plant en de markt zijn er dus maar druk mee. Zijn de medewerkers van het bedrijf daarvan ook goed op de hoogte? Edwin geeft eerst aan dat VDE op zoveel mogelijk fronten hun huiswerk goed op orde probeert te houden. Daarbij is er vier keer per jaar een infoavond waar iedereen van het personeel welkom is. Dan wordt er gepraat over de verkoop, financiën, de gezondheid van het bedrijf en meer. Hiermee probeert Edwin de medewerkers uit te dagen om met ideeën of bepaalde inbreng te komen. Naast deze vier avonden per jaar is er in principe altijd ruimte voor input vanuit medewerkers. Het is tenslotte hun werkplek.
Het nieuwe normaal
Edwin heeft duurzaamheid bovenaan gezet. Op veel onderdelen is hij met dat onderwerp bezig. Het advies dat Edwin aan zijn collega’s in de sierteeltsector wil meegeven is: “Gewoon doen en het niet te ingewikkeld maken.” Duurzaam produceren zal het nieuwe normaal worden. VDE is daar al een tijd naartoe aan het werken. Het is niet meer iets om erbij te doen, het is de norm van morgen.