Software Developer Juan over software tools voor duurzaamheid

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Met dit interview stellen we je graag voor aan onze softwareontwikkelaar Juan Felipe Espinal. Waar werkt Juan precies aan bij Greenhouse Sustainability en wat is zijn kijk op softwareontwikkeling en duurzaamheid?

Juan, we zijn erg blij dat je in ons team zit. Laten we eerlijk zijn: er zijn simpelweg niet genoeg LCA-specialisten om alle milieu-impact te berekenen. Met het wereldwijde klimaatveranderingsprobleem zijn duurzaamheidssoftwaretools erg belangrijk om duurzaamheidsdoelen efficiënt en op grotere schaal te kunnen bereiken.

Op welke manieren denk je dat softwareontwikkeling kan bijdragen aan duurzaamheid?

Ten eerste ben ik er sterk van overtuigd dat digitale technologieën een cruciale rol hebben gespeeld bij het toegankelijk maken van diensten die ooit exclusief waren voor marktleiders, zoals bij Life Cycle Assessment (LCA). Door middel van softwareoplossingen maakt Greenhouse Sustainability footprintberekeningen toegankelijk voor iedereen. Zo kunnen alle soorten bedrijven actief hun milieu-impact in kaart brengen.

Bovendien stellen duurzaamheidssoftwaretools bedrijven in staat om hun milieueffecten uitgebreid te meten en te analyseren. Het sluit aan bij de bekende uitspraak: ‘Wat je niet meet, kun je niet verbeteren.’ Door LCA en andere duurzaamheidstools breed beschikbaar te maken, moedigen we niet alleen milieubewustzijn aan in alle sectoren, maar bevorderen we ook een collectieve verantwoordelijkheid voor het halen van duurzaamheidsdoelen op mondiaal niveau.

Waarom heb je ervoor gekozen om als softwareontwikkelaar bij Greenhouse Sustainability te werken?

Ik wil graag bijdragen aan projecten die een betekenisvol doel hebben en een positieve impact hebben op onze samenleving. Na het succesvol afronden van mijn master in digitale bedrijfsvoering en innovatie, was ik op zoek naar een kans om mijn kennis toe te passen en innovatieve software te bouwen die verschil maakt.

Greenhouse Sustainability biedt me het ideale platform om niet alleen mijn vaardigheden in softwareontwikkeling toe te passen, maar ook om deel uit te maken van een innovatief team dat zich inzet voor een duurzamere toekomst.

Aan wat voor soort softwaretools werk je momenteel?

Ik werk voornamelijk aan het ontwikkelen van op maat gemaakte softwaretools waarmee onze klanten hun milieu-footprint kunnen berekenen op basis van hun specifieke bedrijfsmodel en behoeften. Verder draag ik bij aan de ontwikkeling van verbeteringen van onze kant-en-klare tools, zoals de Flori Footprint Tool, FlorIT voor bloemisten, Footprint4All en een footprint tool voor verpakkingen. Binnen ons team zoeken we voortdurend naar manieren om onze tools te verbeteren, met als doel verbeterde inzichten en een verbeterde gebruikerservaring.

Hoe ga je om met het feit dat je niet alle details kent van LCA bij het maken van software zoals deze?

Goede vraag! In softwareontwikkeling is een grondige kennis van alle details essentieel voor het ontwikkelen van effectieve oplossingen. Wanneer ik uitdagingen heb met LCA-gerelateerde zaken, vertrouw ik op ons team van LCA-specialisten om te helpen met eventuele onduidelijkheden. Deze samenwerking stimuleert niet alleen innovatie, maar garandeert ook dat onze oplossingen gemakkelijk te begrijpen zijn voor gebruikers die niet bekend zijn met LCA. Een essentiële samenwerking wat mij betreft.

Lees ook over onze andere collega’s:

Meer
Interessante artikelen

Nieuws

Footprinttool voor bloemisten met VBW

Artikelen

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikelen

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains