Hoe LCA bijdraagt aan de duurzame missie van Houtwerf

Delen via:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorie

U heeft het vast wel voorbij zien of horen komen; er wordt omtrent het thema duurzaamheid veel druk uitgeoefend op verschillende bedrijven door milieuorganisaties, consumenten, retailers en de overheid. Steeds meer bedrijven en organisaties beginnen met het maken van plannen om te kunnen voldoen aan de verduurzamingseisen die van hen worden verwacht en ook deels worden opgelegd. Het lijkt wel of de internationale houtgroothandel Houtwerf dit zag aankomen, want zij zijn al een aantal jaren bezig om circulair in plaats van lineair te opereren. De inkoop van hun producten speelt een grote rol in die transitie. Martin Meewisse, manager inkoop bij Houtwerf, vertelt hoe zijn afdeling zo duurzaam mogelijk inkopen doet, wat Greenhouse Sustainability en levenscyclusanalyse voor hen betekent en hoe dat bijdraagt aan de duurzame missie die Houtwerf heeft.

De relatie tussen inkopen en verkopen

Martin zegt altijd: ”de inkoop is in service van de verkoop.’’ Wanneer de verkoopafdeling een bepaald product wenst, is het aan de inkoop om dat product bij de juiste producent te vinden. Maar hoe speelt inkoop dan een grote rol in de duurzame missie van Houtwerf? Wat door de inkoop wordt ingekocht, bepaalt wat verkocht wordt en de verkoop straalt naar buiten uit waar het bedrijf voor staat. Kortom, hoe het bedrijf zich in de markt wilt profileren, start bij wat er gekocht wordt.

De rol van inkoop in verduurzaming

De inkoper is de eerste die in contact komt met de producent. Tijdens zo’n kennismaking tussen inkoper en producent wordt door Martin bepaald of een producent een geschikte partner is en voldoet aan de duurzame eisen die Houtwerf aan producten stelt. In dat besluit speelt opgedragen regelgeving ook een rol. Hout is op zichzelf een duurzaam product omdat het hernieuwbaar is, zolang het op een verantwoorde manier vervaardigd wordt. Daarvoor heeft Houtwerf waar mogelijk gekozen voor FSC® en PEFC™ gecertificeerd hout. Deze certificaten zorgen ervoor dat het bos waar het hout groeit onder controle wordt gehouden. Martin focust zich tijdens inkopen dan ook op deze certificaten, voor verantwoorde productlijnen. Maar deze regelgeving gaat (nog) niet over duurzaamheid.

Houtwerf wil zich verder ontwikkelen. In 2019 heeft de houtgroothandel een nieuwe visie en missie geformuleerd, waarbij ze hebben gesteld om tegen het jaar 2050 een volledig circulair assortiment te hebben. Zij zetten zich dan ook vol in op het verkleinen van hun milieu-impact.

Circulaire productlijnen creëren

Met de nieuwe missie en visie in hun achterhoofd heeft Houtwerf een student aangenomen in 2019, die onderzoek deed naar de nieuwe trend: circulariteit. De student, J. Koene, onderzocht o.a. welke definities het woord circulaire economie heeft en hoe het kan worden toegepast binnen Houtwerf. Het werd een idee om circulaire productlijnen te creëren. Dit is Houtwerf verder gaan uitzetten. Ze zijn samen gaan werken met verschillende partners aan de ontwikkeling en productie van circulaire houtproducten. De houtgroothandel streeft naar het migreren van agro-reststoffen door oude, niet meer productieve bomen van (voedsel)plantages, een tweede leven te geven en deze te verwerken tot nieuwe producten. Op dit moment heeft Houtwerf diverse circulaire producten in hun assortiment gemaakt van: Falcata, Rubberwood en Vezelplaten.

Wat maakt duurzaamheid aantoonbaar?

Maar hoe is aan te tonen dat producten daadwerkelijk circulair zijn? ‘’Het was moeilijk om de circulariteit van een product aan te tonen, totdat Life Cycle Assessment, oftewel LCA, in beeld kwam’’, vertelt Martin. Een levenscyclusanalyse is een methode om de milieu-impact in kaart te brengen van een product gedurende de hele levenscyclus. Dus van de winning van grondstoffen, productie, transport, gebruik tot aan de afvalverwerking. Houtwerf wilde na deze ontdekking LCA als middel inzetten om klanten de impact van Houtwerf’s producten te garanderen. Dit was het moment dat Houtwerf de LCA-specialisten van Greenhouse Sustainability inschakelde om hiermee aan de slag te gaan.

Martin Meewisse, Manager Inkoop Houtwerf

Het was moeilijk om de circulariteit van een product aan te tonen, totdat LCA in beeld kwam.

Het levenscyclusanalyse proces

“Op het moment dat je de milieu-impact van producten wil laten uitrekenen, heb je een goede samenwerking met de producent nodig, want je kijkt wel in iemand zijn keuken’’, benadrukt Martin. Houtwerf is geen producent, dus de afdeling inkoop moet aan de relaties uitleggen wat zij precies van hen vragen voor zo’n LCA. ‘’Voor producenten was dit een hartstikke interessante vraag’’, vertelt Martin. Hoe gingen zij daar dan mee om? “Goed, wel waren er een aantal producenten die veel vragen hadden rondom de term circulaire economie en wat dat precies inhoudt, omdat dat niet per se iets is waar ze zich in eerste instantie om bekommerden.’’ Martin koppelt vervolgens de producent aan LCA-specialist Nico van Eeden van Greenhouse Sustainability, zodat Nico een vragenlijst naar de producent kan sturen voor de dataverzameling. Op het moment dat Nico data van de producent ontvangt, kan hij de LCA uitvoeren. Zodra de berekening voltooid is, wordt dat ook aan de producent getoond en inzichtelijk gemaakt.

De voordelen van een levenscyclusanalyse

Met een juiste levenscyclusanalyse wordt inzichtelijk wat de milieu-impact van het ingekochte product is. Ook wordt aangetoond wat er verbeterd kan worden in het gehele proces. De producent, die samen in zee gaat, krijgt hierdoor ook inzicht waar mogelijke besparingen kunnen zijn. Het maakt Houtwerf voor producenten en leveranciers daardoor aantrekkelijk om als afnemer te hebben.

Een manier om klimaatverandering tegen te gaan

Dus wat voor invloed kunnen LCA’s van producten hebben op een bedrijf? Het maakt verduurzaming aantoonbaar en meetbaar. Martin gelooft dat LCA’s populairder worden en dat ze samen met bestaande normen steeds meer zullen gaan betekenen in de circulaire markt. Houtwerf is dan ook trots om middenin deze ontwikkeling te zitten en via deze weg een bijdrage leveren om klimaatverandering tegen te gaan.

Meer
Interessante artikelen

Artikelen

Verduurzamen? Kijk ook naar subsidies

Cases

“Ten onrechte op één hoop met chemische producten”

Artikelen

Waterstof in de tuinbouw

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief

Meld je aan om nieuwsbrieven, duurzame tips en aanbiedingen te ontvangen.