FloriPEFCR dwingt tot ‘omdenken’

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

De Flori Product Environmental Footprint Category Rules, oftewel FloriPEFCR, wordt binnenkort dé Europese standaard voor footprint berekening in de sierteelt. In een serie blogs laten onze specialisten u kennismaken met deze nieuwe standaard. In de laatste blog vertelt LCA-specialist Rick van der Linden over Benchmarken aan de hand van een Product Environmental Footprint.

Footprints vergelijken?

Met FloriPEFCR wordt de sierteelt een stuk transparanter. Voor een nauwkeurige footprint berekening worden straks alle bloemen en planten langs dezelfde meetlat gelegd. Wordt daarmee ook ‘benchmarking’ – prestaties en bedrijfsprocessen systematisch met elkaar vergelijken – makkelijker? En verscherpt het daarmee de onderlinge concurrentie?

Door één en dezelfde rekenmethode te hanteren kunnen de uitkomsten, dus de footprints, simpel naast elkaar gelegd worden. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Als Life Cycle Analist zorg ik ervoor dat de berekeningen volgens de regels zijn. Maar hoe je die uitkomsten onderling moet vergelijken is een ander verhaal. Iedere kweker vindt zijn product immers uniek – ‘met een bloemetje méér, met een net wat andere kleur en met een net wat langere steel’ – en dat maakt benchmarken lastig. Wij maken de rekensom, maar geven geen waardeoordeel. Daar ligt in mijn ogen een rol voor de handel of de brancheverenigingen die voor een duidelijke categorie-indeling moeten zorgen.

Feit is natuurlijk wel dat de footprintberekening in zijn algemeenheid de concurrentie op scherp zet. Het wordt een race naar de bodem; wie straks de laagste footprint heeft is de winnaar. Hard? Ja. Maar het is wel de kant die we op moeten, want het grote doel is immers om onze footprint omlaag te brengen.

Meer inzicht in CO2-verbruik

Het goede nieuws is dat wij de FloriPEFCR kunnen gebruiken om de kweker veel meer inzicht te geven in hun CO2-verbruik over de gehele keten én daarmee ook mogelijkheden bieden om processen te verbeteren. Zit de footprint ‘in het rood’ op het onderdeel transport, dan moet dat onderdeel verder uitgeplozen worden. Komt het door de boot? Het vliegtuig? Of de vrachtwagen? Misschien is dan het advies om een vervoerder met een zuinigere truck te zoeken. Of de producten op een compleet andere manier gaan aanvoeren…

Met andere woorden, FloriPEFCR gaat iedereen dwingen tot ‘omdenken’. Met andere ogen naar elk stapje van het proces te kijken. Een goede zaak, want zonder innovatie komen we nergens!”

Bekijk de andere artikelen uit de FloriPEFCR-blogserie:

Meer
Interessante artikelen

Nieuws

Footprinttool voor bloemisten met VBW

Artikelen

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikelen

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains