Energieverdeling van de WKK bij het berekenen van footprints

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Glastuinbouwbedrijven maken doorgaans gebruik van een Warmtekrachtkoppeling (WKK). De WKK wordt veelvoudig gebruikt om op een efficiënte manier elektriciteit en warmte op te wekken voor de productie in de kas. Een van de meest gestelde vragen die wij van glastuinbouwbedrijven krijgen is: ‘Ik wek met mijn WKK energie op voor anderen, dus dat gaat toch weer van mijn footprint af?’ Het antwoord op deze vraag levert regelmatig verwarring op. We leggen het graag uit met behulp van onze visualisatie.

Visualisatie: De energieverdeling van de WKK bij footprintberekeningen. © Greenhouse Sustainability

Een voorbeeld

De footprint van het gebruikte gas wordt op basis van de efficiëntie toegewezen aan het geproduceerde product. We geven een voorbeeld, dat ook te zien is in de visualisatie hierboven: er gaat een hoeveelheid gas in de WKK die 100 kg CO2-uitstoot veroorzaakt. De elektrische efficiëntie is 40% en warmte efficiëntie 50%. Er is sprake van een verlies van 10%. Dan wordt 4/9 van 100 kg CO2-equivalenten aan elektriciteit toegekend en 5/9 aan warmte.

Footprint van een product

De verkochte warmte en elektriciteit van de WKK wordt niet meegerekend in de product footprint. Dit wordt al van het gasverbruik af gehaald. De levering aan het net of buren zorgt er dus niet voor dat de footprint van een product omlaag gaat.

Meer
Interessante artikelen

Nieuws

Footprinttool voor bloemisten met VBW

Artikelen

Wat zijn milieu-impact categorieën?

Artikelen

De EU CBAM-regulering voor CO2-verantwoording in supply chains