Duurzame transformatie in de maakindustrie: verminder uw milieu-impact

Delen via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Categorie

Binnen de maakindustrie is er een groeiende druk om de ecologische en sociale impact van uw bedrijfsvoering te verminderen. Bij Greenhouse Sustainability begrijpen we dat als geen ander en zien we duurzaamheid niet alleen als een verantwoordelijkheid, maar ook als een krachtige drijfveer voor positieve verandering. En u bent de spil in die verandering. U heeft de mogelijkheid om duurzaamheid te verankeren in de bedrijfscultuur en het DNA van uw organisatie.

In de maakindustrie is het verminderen van de ecologische en sociale impact niet alleen een morele verplichting, maar ook een kans om efficiënter te opereren, kosten te besparen en te voldoen aan de verwachtingen van klanten en stakeholders. Om de ecologische en sociale impact te verminderen, moet een bedrijf gerichte stappen ondernemen en een duurzaamheidsstrategie implementeren.

1. Voer een footprint berekening uit

Begin met het uitvoeren van een uitgebreide footprint berekening. Een footprint berekening biedt tastbare voordelen voor uw organisatie. Allereerst stelt het u in staat om kosten te verminderen en een efficiëntieslag te maken. Daarnaast biedt een duidelijk inzicht in uw footprint de mogelijkheid om uw bedrijf te positioneren als een duurzame speler op de markt, waardoor u niet alleen aan de huidige, maar ook aan toekomstige klanten laat zien dat u zich inzet voor duurzaamheid in de maakindustrie. Lees hier meer over de redenen om uw bedrijfsfootprint te berekenen.

Met een footprint berekening krijgt u inzicht waar de grootste milieu-impact precies zit. Dit brengt u in kaart op basis van belangrijke factoren zoals verwarming, elektriciteit, zakelijk vervoer, watergebruik en afvalproductie. Dit biedt een solide basis voor het begrijpen van de huidige situatie. Ontdek welke data u moet aanleveren voor het laten berekenen van uw footprint: Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang onze gratis whitepaper.

2. Stel duidelijke duurzaamheidsdoelen

Met het inzicht uit uw footprint berekening formuleert u meetbare en haalbare duurzaamheidsdoelen. Deze doelen kunnen variëren van het verminderen van de uitstoot tot het verhogen van ethische normen in de toeleveringsketen. Zorg ervoor dat deze doelen in lijn zijn met uw bedrijfsmissie en de verwachtingen van stakeholders.

3. Integreer duurzaamheid in de maakindustrie toeleveringsketen

Werk samen met de juiste leveranciers om uw duurzaamheidsnormen te implementeren in de gehele toeleveringsketen. Evalueer uw leveranciers op de ecologische en sociale praktijken. Door duurzaamheidsrichtlijnen op te nemen in contracten, wordt de gehele keten gestimuleerd om te streven naar duurzaamheid.

4. Investeer in duurzame technologieën

Door inzicht te krijgen in uw footprint weet u wat de hotspots zijn in alle onderdelen van uw bedrijfsvoering. Tijd om in actie te komen en te beginnen met het reduceren van uw milieu-impact. Met de verkregen inzichten kunt u energie-efficiënte technologieën implementeren, investeren in groene energiebronnen en productieprocessen optimaliseren.

Maakindustrie duurzame technologieën

5. Betrek medewerkers

De volgende stap is het overtuigen van uw collega’s van de waarde van duurzaamheid in de maakindustrie en hen te betrekken bij deze gedeelde verantwoordelijkheid.

Creëer bewustwording en betrokkenheid bij uw medewerkers. Organiseer trainingen over duurzaamheid, motiveer werknemers om groene praktijken te volgen en moedig ideeën aan voor verdere verbeteringen. Bewustwording op de werkvloer kan leiden tot positieve veranderingen en een gezamenlijke inspanning om duurzaamheid tot een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur te maken.

Wist u dat wij Sustainable Start Sessions organiseren om uw medewerkers te betrekken bij duurzaamheid? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een sessie aan te vragen.

6. Communiceer naar stakeholders

Communiceer openlijk over duurzaamheidsinspanningen en resultaten naar stakeholders, waaronder klanten, investeerders en de bredere maakindustrie. Transparantie creëert vertrouwen en laat zien dat uw bedrijf serieus is over duurzaamheid.

(Verplichte) duurzaamheidsrapportage

Steeds meer bedrijven in de maakindustrie krijgen te maken met duurzaamheidsrapportage, zoals de CSRD of ESRS. Dit zijn EU-richtlijnen voor ondernemingen binnen de Europese Unie om ecologische, sociale en overheidsrisico’s in kaart te brengen en duurzaamheidsinformatie te verschaffen aan stakeholders. Wilt u informatie ontvangen over het rapporteren van uw bedrijfsfootprint? Neem contact met ons op.

Samen op weg naar duurzaam succes in de maakindustrie

Door deze stappen te volgen, kan uw bedrijf niet alleen haar ecologische en sociale impact verminderen, maar ook bijdragen aan een duurzamere en verantwoordelijke toekomst voor de maakindustrie.

Wij bieden ondersteuning, hulpmiddelen en expertise om u te helpen om duurzaamheid binnen uw organisatie te bevorderen. Neem vandaag nog de eerste stap naar duurzaam succes.

Gratis call inplannen

Plan een call in en stel in 15 minuten al uw vragen

Sandra Uitenbroek - van Schie

Commercieel Manager

Veelgestelde
vragen

Een footprintberekening biedt tastbare voordelen voor uw organisatie. Allereerst stelt het u in staat om kosten te verminderen en een efficiëntieslag te maken. Daarnaast biedt een duidelijk inzicht in uw footprint de mogelijkheid om uw bedrijf te positioneren als een duurzame speler op de markt, waardoor u niet alleen aan de huidige, maar ook aan toekomstige klanten laat zien dat u zich inzet voor duurzaamheid. In dit artikel leest u meer over de redenen om uw bedrijfsfootprint te berekenen.

Het proces rond dataverzameling voor een footprintberekening kan veel tijd in beslag nemen. Het is van belang om vooraf in kaart te brengen welke data nodig is, en hoe u de gegevens efficiënt kunt verzamelen. Zo bespaart u tijd, kosten en weet u zeker dat de gegevens in uw footprint juist zijn. Dan kunt u zich weer bezig houden met het nemen van de juiste beslissingen om duurzaamheidsdoelen te halen. We schreven een whitepaper over dataverzameling voor een footprintberekening. Schrijf u via deze pagina in voor de nieuwsbrief en u ontvangt de whitepaper meteen.

Wij bieden verschillende kant-en-klare online footprint tools. Denk aan de Flori Footprint Tool voor footprintberekeningen in de gehele sierteeltketen en Footprint4All voor toegankelijke bedrijfsfootprints. Om aan uw specifieke wensen te voldoen ontwikkelen wij ook gebruiksvriendelijke tools op maat. Hier komen alle relevante gegevens samen en houdt u overzicht en inzicht in de footprint van uw activiteiten. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden naar aanleiding van uw specifieke behoefte.

Heeft u de footprint van uw bedrijf berekend en vraagt u zich af of u deze berekening moet rapporteren? Of het nu gaat om overheidsvereisten of internationale richtlijnen, het rapporteren van uw footprint kan een belangrijke stap zijn in het tonen van uw inzet voor duurzaamheid en transparantie. In dit artikel bespreken we enkele situaties waarin het rapporteren van uw bedrijfsfootprint relevant kan zijn.

Meer
Interessante artikelen

Artikelen

Primaire versus secundaire data bij een LCA

Artikelen

Een klimaatneutraal bedrijf: Hoe en waarom?

Artikelen

Update: FloriPEFCR de nieuwe footprint standaard voor sierteeltproducten

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

En ontvang meteen de whitepaper 'De sleutel tot een soepele footprint berekening'