De tweede conceptversie van de FloriPEFCR is gepubliceerd

Delen via:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Categorie

De Flori Product Environmental Footprint Category Rules, oftewel FloriPEFCR, wordt binnenkort dé Europese standaard voor footprintberekening in de sierteelt. In een serie blogs laten onze specialisten u kennismaken met deze nieuwe standaard. Dit keer LCA-Specialist Nina Ruig over de publicatie van de tweede conceptversie van de FloriPEFCR.

De FloriPEFCR: hoe zat het ook alweer?

De FloriPEFCR wordt ontwikkeld door Wageningen University & Research in samenwerking met toonaangevende organisaties als Royal FloraHolland, FSI en diverse exporteurs. Zodra die goedkeuring er is wordt de FloriPEFCR de standaard voor footprintberekeningen van snijbloemen en potplanten in Europa.

Er was al een eerste publicatie

In september 2021 heeft de Wageningen University de eerste conceptversie van de FloriPEFCR gepubliceerd. Greenhouse Sustainability was gevraagd om de eerste conceptversie in de praktijk te testen. Door middel van deze ‘supporting studies’ kan de FloriPEFCR worden bijgesteld en aangepast waar nodig, zodat het uiteindelijk ter goedkeuring kan worden ingediend in Brussel.

Nu is er een tweede publicatie

We zijn inmiddels een stap in de goede richting. In juli 2023 heeft de Wageningen University de tweede conceptversie van de FloriPEFCR gepubliceerd. Dit betekent dat er weer een stap is gezet richting de vastlegging van Europese rekenregels voor footprinting in de tuinbouwsector. Dit wordt gedaan middels een 2e openbare raadpleging. Dit is een feedbackronde waarbij tot 17 juli 2023 gereageerd kan worden. Uiteindelijk wordt de definitieve versie van de FloriPEFCR opgesteld en gepubliceerd.

Hierna hopelijk goedkeuring van de FloriPEFCR

Na de tweede feedbackronde wordt de PEFCR voor snijbloemen en potplanten naar verwachting voor het einde van 2023 goedgekeurd door de Europese Commissie. Vanaf dat moment worden alle footprint berekeningen voor snijbloemen en potplanten op dezelfde gestandaardiseerde manier berekend. Dat levert het volgende op:

  • Zeer nauwkeurige footprintberekeningen.
  • Door alle bloemen en planten langs dezelfde meetlat te leggen, zijn producten eerlijk met elkaar te vergelijken.
  • Er hoeft niet meer gediscussieerd te worden over hoe footprints berekend moeten worden. We kunnen het nu echt gaan hebben over resultaten, inzichten en verduurzamen.
  • Onjuiste milieuclaims kunnen worden aangepakt.

Wij houden de ontwikkelingen rondom de FloriPEFCR nauwlettend in de gaten en houden u hiervan op de hoogte. Bent u benieuwd naar andere artikelen die wij schreven over de FloriPEFCR? Lees dan de vorige blog uit de serie.

Bekijk de andere artikelen uit de FloriPEFCR-blogserie:

Meer
Interessante artikelen

Artikelen

Verduurzamen? Kijk ook naar subsidies

Cases

“Ten onrechte op één hoop met chemische producten”

Artikelen

Waterstof in de tuinbouw

Schrijf je in
voor onze nieuwsbrief

Meld je aan om nieuwsbrieven, duurzame tips en aanbiedingen te ontvangen.